skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Hoge kosten moordzaak Marietje Kessels tonen nieuw inzicht in onderzoek

26 februari 2024
Deel 1 podcast over nieuw ontdekte archief vandaag online

In het onderzoek naar de moord op Marietje Kessels in 1900 werd zeer uitgebreid sporenonderzoek gedaan. Meer dan ooit daarvoor, onder andere naar vermeende aangetroffen bloedvlekken. Dat blijkt uit de nieuw ontdekte archiefstukken waarvan het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in ’s-Hertogenbosch vorige week melding maakte. In deel 1 van de podcast ‘De Moord op Marietje Kessels: Nieuwe getuigen van een oude cold case’, die vanaf vandaag te beluisteren is, wordt onder andere een brief besproken, geschreven door een van de onderzoekers van destijds.

Marietje Kessels

Foto geretoucheerd en ingekleurd door Emiel Verwijst (BHIC)
Foto geretoucheerd en ingekleurd
door Emiel Verwijst (BHIC)

De 11-jarige Marietje Kessels gaat op een zomerse 22 augustus 1900 een brief posten vlakbij haar huis. Maar die brief wordt nooit bezorgd en Marietje blijkt al snel spoorloos. Twee dagen later wordt haar lichaam gevonden in de nabijgelegen kerk. Op een bijna onbereikbare plek hoog boven tussen de gewelven. Misbruikt en vermoord.

In deze geruchtmakende moordzaak zijn recentelijk nieuwe archiefstukken opgedoken. Honderden getuigenverklaringen, bewijsstukken, brieven en notities die niet eerder in deze zaak zijn onderzocht, zijn tevoorschijn gekomen uit één van de vele archieven die door het BHIC worden bewaard.

Bloedsporen

Tussen deze nieuw ontdekte documenten zit ook een handgeschreven brief, gedateerd 30 december 1900, van Dr. Charles Henri Hubert Spronck, een van de experts die betrokken was bij het sporenonderzoek. Marilou Nillesen, podcastmaker: “Spronck onderzocht onder andere bloedvlekken op kleding van de koster, Johan van Isterdael, en op een plank van het zangkoor in de kerk, de mogelijke plaats delict. Maar ook op kledingstukken van de hoofdverdachte, de schilder August Mutsaers. Op de kiel van die laatste werden inderdaad bloedsporen aangetroffen.” Christian van der Ven, archivaris, vult aan: “In de brief die nu is ontdekt, geeft Spronck antwoord op enkele vragen die naar aanleiding van zijn onderzoeksrapport zijn gesteld. Of bloedvlekken van verschillende personen bijvoorbeeld verschillende kleuren en vormen vertonen. Maar terloops stelt hij ook de hoge kosten voor al het gedane onderzoek aan de orde.”

Fragment uit de brief van Spronck over de hoge kosten van het onderzoek (collectie BHIC)

 

In de brief valt te lezen, dat Spronck aan waarschijnlijk het Openbaar Ministerie verzoekt hem ‘te willen mededeelen, of declaratie van al de uren aan het onderzoek besteed wel voeglijk is. Ik vraag dat (…) wijl wij nog nooit zooveel tijd aan een dergelijk onderzoek hebben gegeven en de declaratie ons daarom hoog voorkomt.’ Van der Ven: “Duidelijk bewijs dat er serieus is geprobeerd aanwijzingen te vinden, die konden leiden tot de dader.” Nillesen:” En dat is in tegenstrijd met de populaire mening, dat het gehele onderzoek in die tijd maar een amateuristisch foutenfestival was.”

Podcast 'De Moord op Marietje Kessels'

Christian en Marilou onderzoeken
de nieuwe documenten (foto BHIC)

Nillesen en Van der Ven doken in het ontdekte archief, op zoek naar nieuwe feiten. Hun zoektocht naar de waarheid achter deze cold case is te horen in de tweedelige podcast ‘De Moord op Marietje Kessels: Nieuwe getuigen van een oude cold case’, speciale afleveringen van de BHIC-podcast ‘Het geheugen van Brabant’.

In deel 1 hoor je hoe het kan dat er 124 jaar na de moord nieuwe archiefstukken aan het licht zijn gekomen over de zaak Marietje Kessels. En je gaat mee terug in de tijd; terug naar het Tilburg van 1900. Maar ook naar de gevangenis waar de twee verdachten vastzitten: de koster en de schilder. Deel 1 is vanaf vandaag te beluisteren via bhic.nl/podcast en alle podcast apps. Deel 2 is vanaf maandag 4 maart te beluisteren.

 Luister naar 'Het geheugen van Brabant'

 

 

Nooit ons laatste nieuws missen?   Meld je aan voor onze nieuwsbrief!