skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Pastoor wijst zelf verdachte aan in moordzaak Marietje Kessels

1 maart 2024
Deel 2 podcast over nieuw ontdekte archief staat online

Officieel zijn er twee mannen als verdachte aangemerkt voor de moord op Marietje Kessels in 1900. Maar in deze zaak wordt ook altijd een derde naam genoemd; die van pastoor George van Zinnicq Bergmann. Dat de pastoor zich bemoeide met het onderzoek, is altijd wel aangenomen, maar bewijs is daarvoor nooit aangetroffen. Totdat er nieuw ontdekte archiefstukken boven water kwamen. In deel 2 van de podcast ‘De Moord op Marietje Kessels’ hoor je welk archiefstuk laat zien hoe groot die sturende rol van de pastoor is als Van Zinnicq Bergmann schrijft wie volgens hem de moordenaar is.

Twee weken geleden ging deel 1 van de podcast ‘De Moord op Marietje Kessels: Nieuwe getuigen van een oude cold case’ van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in ’s-Hertogenbosch online, een week later gevolgd door het tweede en voorlopig laatste deel: ‘Een onzichtbare hand’.

Marietje Kessels

De 11-jarige Marietje Kessels gaat op een zomerse 22 augustus 1900 een brief posten vlakbij haar huis. Maar die brief wordt nooit bezorgd en Marietje blijkt al snel spoorloos. Twee dagen later wordt haar lichaam gevonden in de nabijgelegen kerk. Op een bijna onbereikbare plek hoog boven tussen de gewelven. Misbruikt en vermoord.

In deze geruchtmakende moordzaak zijn recentelijk nieuwe archiefstukken opgedoken. Honderden getuigenverklaringen, bewijsstukken, brieven en notities die niet eerder in deze zaak zijn onderzocht, zijn tevoorschijn gekomen uit één van de vele archieven die door het BHIC worden bewaard.

Brief
Tussen deze documenten zit ook een handgeschreven brief, gedateerd 29 oktober 1900, van pastoor Van Zinnicq Bergmann. Marilou Nillesen, podcastmaker: “Juist omdat de naam van de pastoor zo vaak wordt genoemd, hoop je in zo’n onbekende archiefdoos een spoor van hem terug te vinden. Toen in die grote stapel een klein briefje opdook, ondertekend door de pastoor, sta je wel even te kijken. Ik herkende zijn handschrift niet eens, zo weinig hebben we het gezien.” Christian van der Ven, archivaris, vult aan: “In de brief noemt de pastoor een aantal punten die in zijn ogen van belang zijn voor het onderzoek. Opmerkelijk genoeg voert hij daarvoor geen bewijzen aan maar eindigt hij de brief wel met een duidelijke suggestie wie de moordenaar van Marietje zou zijn.”

Podcast
Nillesen en Van der Ven doken in het ontdekte archief, op zoek naar nieuwe feiten. Hun zoektocht naar de waarheid achter deze cold case is te horen in de tweedelige podcast ‘De Moord op Marietje Kessels’, speciale afleveringen van de BHIC-podcast ‘Het geheugen van Brabant’.

Aan het begin van dit tweede en voorlopig laatste deel van deze serie zit de schilder August Mutsaers nog altijd in voorarrest, terwijl de koster Johan van Isterdael net in vrijheid is gesteld. Maar niet iedereen gelooft in de onschuld van de Kerk. Je bladert mee door de nieuw ontdekte documenten; kaartjes en briefjes, vaak anoniem, waarin vraagtekens worden gezet bij de dubieuze rol van de koster... en de pastoor.

Beide delen zijn te beluisteren via bhic.nl/podcast en alle podcast apps.

 Luister naar 'Het geheugen van Brabant'

 

 

Nooit ons laatste nieuws missen?   Meld je aan voor onze nieuwsbrief!