skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

“Al is de zwaluw nog zo snel, de Bie achterhaalt haar wel”

Henri de Bie was hoofd van de toen nog openbare school in Terheijden van 1895 tot 1920 aan het adres Dorp A 231, later Markstraat 11.

Beginnende carrière

Henri Ignatius de Bie werd geboren op 1 februari 1866 te Beek en Donk als zoon van Franciscus Cornelius de Bie en Wilhelmina Swinkels. Zijn vader was schoolonderwijzer, blijkens vermelding in het geboorteregister van de gemeente Beek en Donk. Zoon Henri Ignatius de Bie werd ook onderwijzer en hoofd der school in Esch. In 1895 verruilde hij Esch voor Terheijden om daar schoolhoofd te worden van de openbare school bekend als ‘Het Schoolhuis’ op het adres Dorp A 231 (bij de straatnaam toekenning in 1953 Markstraat 11).

Een jaar na de aanstelling van Henri de Bie kwam in 1896 Mr. A.E.J. baron Van Voorst tot Voorst, Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant, op werkbezoek in Terheijden en bracht ook een bezoek aan de toen openbare school en schreef daarover:

“Daarna ging ik naar de openbare school, waar ik een les in natuurkunde bijwoonde; het hoofd, sinds ± één jaar aan die school verbonden, had blijkbaar het oor zijner geheele klasse. Terwijl ik door de andere klassen liep, en mij in de laagste klasse een oogenblik ophield, had het hoofd de kinderen uit de andere klassen in den gang opgesteld en liet hij mij een Wilhelmus toezingen”.

Herenkoor

In 1898 werd Henri de Bie dirigent van het Herenkoor Antonius Abt, een koor met een rijke traditie al vanaf sedert 1750, blijkens de parochiële boekhouding. De Bie bleef dirigent van dat koor tot hij zijn vertrek in 1920 uit Terheijden naar Eindhoven.

Foto 1908 archief Vijf Heiligen Parochie met rechts dirigent Henri de Bie.
Foto 1908 archief Vijf Heiligen Parochie met rechts dirigent Henri de Bie.

Tijdens zijn verblijf in Terheijden kreeg de toen nog vrijgezelle Henri verkering met Maria Amalia Doeleman (1876-1926), destijds woonachtig in Breda, maar geboren in Hooge Zwaluwe. Naar aanleiding van deze verkering schreef een onbekend gebleven koorlid op de muur bij het koor de volgende tekst: “Al is de zwaluw nog zo snel, de Bie achterhaalt haar wel.” Dirigent De Bie werd woedend, kwam nooit achter de identiteit van de dader maar achterhaalde zijn Zwaluwse wel. Henri de Bie trouwde met deze Maria Amalia Doeleman op 19 augustus 1901. Haar vader was in Breda schoolhoofd en beschikte over verschillende onderwijsaktes voor Frans, wis- en aardrijkskunde. Verder was hij was examinator en schreef leerboeken voor wis- en aardrijkskunde.

Politiek actief

Henri de Bie was ook politiek actief, want voordat hij Terheijden verliet, stond hij als kandidaat op de vijftiende plaats van de groslijst in plaats van de aftredende notaris Wolters, zoals het Dagblad van Noord-Brabant op 1 februari 1919 berichtte. Over deze Provinciale Statenverkiezingen was wel gedoe, want er werd uitvoerig reclame gemaakt voor de kandidatuur van De Bie om deze met voorkeurstemmen in de Staten te krijgen. Hier tegen werd geageerd door mensen die vonden dat men altijd op nummer één van de lijst de stem moest uitbrengen. Uiteindelijk werd De Bie niet gekozen als lid van de Provinciale Staten.

Verdere loopbaan

In 1908 solliciteerde Henri de Bie naar de functie van schoolhoofd aan de Teteringse Dijk in Breda, maar werd niet aangenomen. Hij bleef uiteindelijk vijfentwintig jaar verbonden aan ‘Het Schoolhuis’ in Terheijden.

Op 21 december 1920 solliciteerde De Bie naar Eindhoven en werd daar schoolopziener (inspecteur). Zijn baan als schoolopziener bracht Henri Ignatius de Bie en zijn echtgenote in 1924 naar Rotterdam. Daar overleed zijn vrouw in 1926 op 50-jarige leeftijd en in 1932 verhuisde Henri de Bie naar Den Haag, waar hij te boek kwam te staan als ‘gepensioneerde’. Hij overleed op 8 juli 1940 in Den Haag en werd begraven in zijn geboorteplaats Beek en Donk.

Bron

Dit verhaal is gebaseerd op archiefonderzoek Vijf Heiligen Parochie, door Pierre Gruca.

 

Reacties (1)

George van Aken zei op 25 mei 2021 om 19:39
Een mooi verhaal over een markant persoon.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.