skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Bloedig tafereel na de bloedprocessie

De Schijndelaar Jan Lambrecht Wouterssoen heeft de dagelijkse zorg voor vrouw en kinderen en probeert als ‘arme ambtsman’ aan de kost te komen. Hij stuurt een verzoekschrift in en verklaart daarin, dat hij eigenlijk nog nooit iets misdaan heeft. Dat onberispelijk gedrag wordt echter geschonden. En nog wel na de ingetogen bloedprocessie.

Beeld van de bloedprocessie - maar dan enkele eeuwen later, in 1933...

Foto: collectie BHIC

Ongeveer twee jaren geleden is hij met vrienden op weg gegaan naar Boxtel, om daar getuige te zijn van de bloedprocessie. Een oud gebruik in de regio Boxtel sinds het einde van de 14de eeuw. Uit vele omliggende dorpen trekken mensen naar de Boxtelse Petruskerk op de dag ‘dat men aldaer is thoonende het heylich bloet daer berustende’. Jan wordt vergezeld door Roelof Peter Hendriks en enkele andere goede buren. Nadat ze de kerkelijke viering hebben bijgewoond en de ‘solemnele processie’, zijn ze een herberg in gedoken voor een gezamenlijke maaltijd en hebben daar ‘goede chiere gemaeckt’. Na de maaltijd verlaten ze gezamenlijk de herberg en wandelen weer richting Schijndel.

Onderweg worden ze voorbij gelopen door een groepje uit Sint Oedenrode. Ze maken een of andere opmerking naar de voorbijgangers. Hun opmerking wekt kennelijk de nodige irritatie, waarom is niet geheel duidelijk, want in Boxtel zelf is geen onvertogen woord gevallen. De gemaakte opmerking zal dus wel geen vriendelijk toontje hebben gehad. Het gezelschap vervolgt haar weg, zonder al te veel discussie. De processiegangers uit Sint Oedenrode komen hen echter achterop gelopen.

Bloote sweerden

Sommigen gaan snel door het koren en door een voetpadje ter plaatse om wat sneller bij de groep Schijndelaren te zijn. Ze zijn voorzien van ‘bloote sweerden ende langhe messen’. Ze slaan in op Jan en Roelof en hun gezelschap, waarvan er diversen bloedige verwondingen oplopen. Maar die van Schijndel slaan heftig terug. Later horen ze, dat de uit Sint Oedenrode afkomstige Jan Adriaan van Colle aan zijn verwondingen is overleden. Jan Lambrecht Wouters vreest ‘rigeur van justitie’ en dient een verzoek om remissie in. De gratie wordt hem uiteindelijk verleend.

Deze bijdrage van Henk Beijers maakt onderdeel uit van een serie korte verhalen over 16de – en 17de – eeuwse Brabanders, ontleend aan de Remissieboeken uit de Rekenkamer Delen van het Algemeen Rijksarchief Brussel RANB - toegangsnummer 1107 inventarisnummers (648.3.74 – februari 1570).

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen