skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Boek ‘Landgoed Heesterveld’

Esther Smits
Esther Smits
vertelde op 6 december 2021
bijgewerkt op 7 december 2021
Samen met mijn familie ben ik opgegroeid op voormalig landgoed Heesterveld aan de Nieuwekampen te Vinkel. Een witte boerderij in het buitengebied met de naam ‘Heesterveld’ in het pannendak. In 1834 werd op deze plek een landgoed van aanzien aangelegd. Ruim een eeuw geleden kocht mijn overgrootvader Johannes Roovers (bijnaam Has Melet, 1869) het landgoed met omliggende velden van de welgestelde boterfabrikant Jurgens en de volgende generaties groeiden daar op.

Boerderij Heesterveld na 1911 (fotocollectie familie Roovers)
Boerderij Heesterveld na 1911 (fotocollectie familie Roovers)

Opa Jan Roovers (bijnaam Jan Melet, 1907) vertelde vervolgens talloze mooie verhalen over deze bijzondere plek en het werken met zijn vader op het land. Verhalen over dit grotendeels verdwenen landgoed waar ooit een koepelberg, ontelbare bomen, theehuisje, prachtige lanen en allerlei fruitgewassen pronkten, zijn in dit boek verder ontrafeld en opgeschreven.

“Het is zondagmiddag en daar komt Jan aangelopen: fier en kaarsrecht, een knappe man met prachtig golvend haar”, zo vertelt Piet van Druenen als ik bij hem op visite ben. Zesennegentig jaar zal Jan later worden. Jan komt Truus opzoeken, de oudste dochter uit het gezin Van Druenen-van Geffen. Zij zal de eerste zijn die gaat trouwen en het ouderlijk huis verlaat. Zoals vele zondagen bracht Jan ook nu een Kwatta mee voor Truus' kleine broer Piet. Een zoethoudertje, zodat hij niet de hele zondagmiddag achter hen aan liep.

Trouwfoto Truus van Druenen en Jan Roovers, 1932 (fotocollectie familie Roovers)
Trouwfoto Truus van Druenen en Jan Roovers, 1932 (fotocollectie familie Roovers)

Jan en Truus kennen elkaar vermoedelijk via wederzijdse ouders die bij elkaar kwamen voor de voorvergaderingen van de Nulandse gemeenteraad. In 1932 trouwen Jan en Truus op vierentwintig- en tweeëntwintigjarige leeftijd en gaan samen de boerderij op voormalig Landgoed Heesterveld bewonen.

Geertruda (Truus) van Druenen werd geboren op 26 juli 1909 in de Klepelstraat te Nuland, als dochter van Petrus van Druenen (geboren op 22-8-1878 te Nuland) en Ardina van Geffen (geboren op 11-3-1877 te Lith). Vader Petrus was van origine landbouwer, maar verdiende de kost anders dan de meeste dorpsgenoten. In de laatste jaren van zijn werkzame leven was hij namelijk rentmeester, dat wil zeggen dat hij de grond van de grondbezitters uit de grote plaatsen beheerde. Hij inde de pacht, zorgde voor het onderhoud en kocht landerijen op. Daarnaast schreef hij met zijn nette handschrift requesten voor de gemeente. Petrus zat in de gemeenteraad van Nuland. Hij was een goed ontwikkeld en pienter man, die overigens ook goed kon tekenen.

Johannes (Jan) Roovers werd geboren op 24 mei 1907 in de Nieuwekampen te Vinkel, als zoon van Johannes Roovers (Has Melet, geboren op 29-3-1869 te Nuland) en Justina van Griensven (geboren op 7-3-1872 te Nuland). Van jongs af aan hielp Jan mee in het boerenbedrijf van zijn vader. Vader Johannes kocht in 1920 Landgoed Heesterveld aan en bewerkte het land. Men leefde en werkte als echte buitenmensen in het ritme van de natuur en de seizoenen.

Johannes Roovers (Has Melet) en Justina van Griensven met hun gezin voor boerderij Heesterveld aan de Nieuwekampen 5 te Vinkel. Staand v.l.n.r. Petrus (Piet), Johanna (Jans), Honoria Johanna (Ant), Johannes (Jan). Zittend v.l.n.r. vader Johannes (Has Melet), Theodorus (Theo), moeder Justina. Foto circa 1925 (fotocollectie familie Roovers)

Johannes Roovers (Has Melet) en Justina van Griensven met hun gezin voor boerderij Heesterveld aan de Nieuwekampen 5 te Vinkel. Staand v.l.n.r. Petrus (Piet), Johanna (Jans), Honoria Johanna (Ant), Johannes (Jan).
Zittend v.l.n.r. vader Johannes (Has Melet), Theodorus (Theo), moeder Justina. Foto circa 1925 (fotocollectie familie Roovers)


Voormalig Landgoed Heesterveld ligt onder Nuland, ten zuiden van de snelweg A59, een gebied wat in vroeger tijden ‘Het Broek’ werd genoemd. In 1834 sticht Hendrik Willem van Grasveld (geboren op 18-6-1798 te ’s-Gravenhage, werkzaam als agent van het domein ’s-Hertogenbosch) de koepel met aangrenzend kookhuis en erf, op de dan nog ‘woeste en onontgonnen’ grond. De koepel was een heuvel van zand met daarop een zeshoekig theehuis, waar deftige dames hun thee dronken. In 1858 wordt boerderij Heesterveld erbij gebouwd.

Het voormalige landgoed was opgebouwd volgens een sterrebosachtige ruitvorm. Er waren lanen, vele bomen, een vijver in het midden, de koepelberg met theehuisje, kweekbos, lusttuin en aan de zuidkant van de ruitvorm (Nieuwekampen) de ingang voorzien van een sierlijke toegangspoort.

In 1861 komt het landgoed in handen van familie Jurgens, koopmannen en fabrikanten uit Oss. Zij investeerden -net zoals veel andere vermogende families- in het ontginnen van de grond om vervolgens rendement uit de bezittingen te halen. Landgoed Heesterveld wordt dan verhuurd aan diverse dorpelingen. Jurgens stelt wel eisen aan de huurder. Zo dient de huurder bijvoorbeeld het land goed te bemesten en de huurder moet jaarlijks op de verhuurde gebouwen “vijfhonderd kilogrammen goed geschud roggedakstroo” leggen. Tevens moesten onder andere de bedstee en de kast altijd tot beschikking van de verhuurder zijn.

In 1909 brandt boerderij Heesterveld af en de resten worden verkocht aan grootgrondbezitter Sopers uit ’s-Hertogenbosch. In 1911 wordt de boerderij weer opgebouwd.

In 1920 doet Johannes Roovers (geboren 29-3-1869 te Nuland) een grote aankoop van drie boerderijen met diverse percelen omliggend land, alle gelegen aan de Nieuwekampen te Vinkel. Samen groot zesentwintig hectaren, vijfentwintig aren en vierentachtig centiaren. Twee boerderijen verkoopt hij meteen door en zelf behoudt Johannes Roovers Landgoed Heesterveld en gaat daar met zijn gezin wonen. De volgende generaties groeien daar op, waaronder ook ik als achterkleinkind van Johannes Roovers.

Hoewel er veel verloren is gegaan van het oorspronkelijke landgoed, zijn er nog sporen te vinden die herinneren aan een vervlogen tijd. Opmerkelijk zijn de contouren van de karakteristieke ruitvorm die tot op de dag van vandaag vanuit de lucht de lanen en landrepen van het oude landgoed markeren.

Meer lezen? Bestel het boek Landgoed Heesterveld, geschreven door Esther Smits (woonde van 1976 t/m 2005 op Heesterveld te Vinkel).

Uitvoering: hardcover, formaat: 193 x 260 x 11 mm, aantal pagina’s: 97, prijs: € 18,-

Verkrijgbaar via www.esthersmits.nl

Reacties (3)

Margot America
Margot America bhic zei op 15 december 2021 om 10:04
Wat een mooi verhaal over het landgoed waar jij je wortels hebt liggen Esther. Het moet echt een avontuurlijke bezigheid zijn geweest om meer te weten te komen over de bewoners die decennia geleden op dit landgoed hebben gewoond en gewerkt. Een bijzonder boek! Fijn dat je dit verhaal met ons wilt delen. Veel dank!
Esther Smits
Esther Smits zei op 15 december 2021 om 11:19
Dank voor je reactie Margot. Een avontuurlijke speurtocht was het zeker! Door de jaren heen heb ik van alles verzameld en uitgezocht over dit voormalige landgoed waar ik opgegroeid ben en mijn familie gewoond en gewerkt heeft. Nu de wereld een beetje tot stilstand kwam door corona, was er eindelijk de tijd om het af te maken en de verhalen uitgebreid vast te leggen. Veel leesplezier!
Margot America
Margot America bhic zei op 15 december 2021 om 11:23
Mooie klus in deze coronatijd. Dank je Esther, ik zal kijken of ik er in de nieuwsbrief van januari aandacht aan kan schenken. Fijne feestdagen gewenst.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.