skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Nog voor Circus van Bever naar de winterstalling ging trad het op in Breda

Jan van Vliet
Jan van Vliet
vertelde op 17 december 2022
bijgewerkt op 19 december 2022
Nadat het seizoen er op zat en de winterstop intrad verbleven de rondreizende circussen, zo ook dat van Circus van Bever, op een zogeheten winterkwartier.

Vanaf 16 december 1942 had Circus van Bever het winterkwartier aan de toenmalige Rijksweg 37b in Terheijden, vanaf 1953 genaamd Bredaseweg. Voorheen had het circus het winterkwartier in Dordrecht en later in Breda.

Joris van den Bergh schreef in zijn boek Het circus trekt over de winterse periode – gedurende de Tweede Wereldoorlog - als het volgt:

“Het circus lag stil. Oorlogstijd, wintertijd en verduistering. ’t Gaat bij een circus anders toe dan bij een theaterzaal. Als het buiten om 6 uur al aarde-donker is, en ’t hagelt, sneeuwt of vriest, als het weer zuur is en vies, krijg je de mensen niet voor het circus, en “en haie” opgesteld. Daar hoort licht bij, ’n zee van licht. In ’t donker doen ze ’t niet en ze hebben gelijk ook. Enfin het circus lag stil. Het lag stil van November tot April. Het lag opgeslagen in Terheyden, enkele kilometers van Breda.”

In het Terheijden beschikte men over een huis met een groot erf waarop de salonwagens, de fouragewagens, de woonwagens, de vrachtwagens en de tractors. Er was ook een werkplaats, inclusief een machinebankwerkerij, waar getimmerd en geschilderd werd. Verder een stal en een hulpmanege met een middellijn van tien meter. Kortom een heel ‘dorp’ binnen het dorp Terheijden waarbij de verhoudingen met de inwoners optimaal waren. Menig vriendschap werd gesloten waar heden ten dage nog over wordt gesproken en wel voornamelijk door de ouderen die het circus op het winterverblijf van nabij hadden meegemaakt met als terugkerend onderwerp de brand in 1953 die bijna het einde van het circus betekende. Acties om geld in te zamelen voor een nieuwe circustent bracht Circus van Bever weer op de been en in de schijnwerpers.

Nog voor het winterkwartier aan het einde van het jaarlijkse seizoen werd betrokken in Terheijden trad het circus van Bever steevast op in Breda. De opbouw daar trok menige nieuwsgierigen en leverde zelfs filmische beelden op.

De opbouw van het circus aan de Gasthuisvelden in Breda, vóór de brand in 1953. De maker van deze film is tot op heden onbekend.

Echter veranderde tijden en geschiedenis maakten in 1959 een einde aan het bekende circus en het verdween van het winterkwartier. Na het overlijden van de voormalige directie Helena van Bever en August Prescher, hun dochter Mary en haar echtgenoot Emile werden de woning en aangrenzende erfdelen, het totale winterkwartier, aan de Bredaseweg verkocht.

Vanaf 1978 is op de locatie Bredaseweg  (voorheen het winterverblijf) gevestigd de timmerfabriek Dudok. Foto 2022 door © Frits Dudok
Vanaf 1978 is op de locatie Bredaseweg  (voorheen het winterverblijf) gevestigd de timmerfabriek Dudok. Foto 2022 door © Frits Dudok

Bronnen: o.a. het boekje Het circus trekt uitgegeven in 1946 en geschreven door Joris van den Bergh en eerdere publicaties.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.