skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

VIDO-groepen in Den Bosch-Oost

Mariet Paes
Mariet Paes
vertelde op 25 november 2019
bijgewerkt op 15 januari 2021
In 1974 werd de eerste VIDO-groep (Vrouwen In De Overgang) opgericht. Tien jaar later telde Nederland er tussen de 150 en 200, waaronder ook vele in Brabant. Maatschappelijk gezien was de overgang een taboe, zoals ook de menstruatie dat was. Overgangsklachten werden niet als een serieus probleem benaderd en er was ook niet zoveel kennis over de achtergronden van dat soort klachten.

De overgang is een fase in het leven van vrouwen waarin de menstruaties onregelmatig(er) worden en uiteindelijk helemaal wegblijven. Tijdens deze periode verandert er veel in het lichaam van de vrouw, wat een breed scala aan fysieke, psychologische en sociale problemen kan veroorzaken.

Het markeert het einde van de vruchtbaarheidsperiode, waarna er een overgang is naar de periode dat het krijgen van kinderen niet meer mogelijk is.


Illustratie: Hans Zoete en Paul Kooymans

Kinderen gaan het huis uit en dat verandert eveneens veel aan de positie van vrouwen in het gezin. De term "lege-nest-syndroom" werd daarvoor in de jaren zeventig gemunt. De klachten en verschijnselen die in de overgangsperiode voorkomen zijn opvliegers, stemmingswisselingen en slaapproblemen. De opvlieger is het meest karakteristieke overgangssymptoom en omvat een combinatie van oververhitting, hevig transpireren en hartkloppingen Ook hebben vrouwen last van vaginale droogte: irritatie van de vagina, pijn bij het vrijen of plassen en soms last van een onaangename geur.

De vrouwen in Den Bosch-Oost praatten veel en gemakkelijk over alle lichamelijke problemen die bij de overgang hoorden, met elkaar of met hun huisarts. Maar er was weinig of geen inzicht in de psychologische en sociale problemen die ermee samenhingen. Die kwamen wel aan de orde in de groepsgesprekken in de VIDO-groepen.

Die VIDO-groepen werden begeleid door Marijke Pennings, vrouwenwerker en door mij, destijds maatschappelijk werker. De huisarts van gezondheidscentrum Samen Beter was er af en toe ook bij. Wij waren alle drie rond de dertig en konden niet uit eigen ervaring meepraten. Wel probeerden we achterliggende problemen te bespreken:

- Wat doe je met al die vervelende lichamelijke klachten. Ga je daar wel of niet pillen voor slikken en heb je daar baat bij?

- Wat doet de overgang met je zelfbeeld als vrouw? Hoe verandert je positie in het gezin op het moment dat je kinderen de deur uitgaan?

- Hoe veranderen seksuele gevoelens?

- Wat kun je veranderen in je leven?

We sloten ook aan op de wijkcultuur:

- Geen kussens of banken om op te zitten, maar aanschuiven rond een tafel, waar de koffie klaar stond.

- Tijdens het koffiedrinken 'buurten'; informele gesprekken waarin vrouwen spontaan al veel vertelden over waar ze mee zaten.

- Veel beeldmateriaal en zo weinig mogelijk papieren informatie, want voor 'alles wat op papier staat hebben wij een heilig ontzag, die bezitten een onaantastbare waarde en daarover durven we niks te zeggen'; de begeleiding had oog voor analfabetisme.

- Geen abstract taalgebruik, maar werken vanuit voorbeelden.

- Naast stimuleren van het uiten van emoties vooral oog hebben voor het beheersen van emoties.

- Verbindingen leggen met activiteiten in de wijk, waardoor vrouwen hun leefwereld konden vergroten.

- Minimale eigen bijdragen aan de groepsbijeenkomsten in verband met het geringe inkomen van vrouwen.

 

Hoofdpagina Rebellerende vrouwen

 

Deel verhalen en foto's!

Reageer hieronder, deel je herinneringen aan de vrouwenbeweging en vul deze pagina aan! Foto's kun je sturen naar info@bhic.nl. Wij voegen ze dan hier toe. Vragen en opmerkingen kun je ook plaatsen op het forum.

Lees meer over:

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!