skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Sneller om Uden, de eerste rondweg

Rini de Groot
vertelde op 10 augustus 2021
bijgewerkt op 11 augustus 2021
Om Uden voor het doorgaande verkeer vanuit Veghel te ontlasten in noordelijke richting werd in de zestiger jaren een rondweg aangelegd. Vóór de kom van het dorp werd het komend autoverkeer vanuit Veghel linksaf richting het noorden en omgekeerd, om het dorp geleid.

Vóór deze ingreep, maakte ik op een zaterdagmorgen in februari 1964 vrij voor enkele afbeeldingen van het komende tracé vanaf de Veghelsedijk tot buurtschap Moleneind. Waarna het traject richting buurtschap Bitswijk vervolgde om de Nistelrodeseweg te kruisen.

Na ‘Rondje Auw Nonne’ begin ik bij St. Jansstraat 18, een boerderij uit 1884 bewoond door familie Van Driel. Tel op de foto het aantal op daken geplaatste tv-antennes. Na links het Birgittenessenklooster gepasseerd te zijn bevinden we ons op de Veghelsedijk, die ik meerdere malen per fiets als bestemming Veghel en Best gebruikte.

Boerderij familie Van Driel
Boerderij familie Van Driel

Na aan de rechterzijde diverse boerderijen, bezocht ik in m’n kinderjaren de woning van familie van de Rijt. Met Mister Eggen en wij als derdeklassers van de Lagere School, waar onze klasgenoot Wim en zijn vier jaar jongere zusje Corrie in de kamer waren opgebaard. Daarna begeleidden wij de overleden kinderen lopend voor de begrafenis naar de Parochiekerk. Op zondag 30 september 1945 waren zij spelend met een op scherp staande granaat omgekomen.

Veghelsedijk
Veghelsedijk, kijkend richting Uden

Verder het timmerbedrijf van Bertus van Boxmeer; vader kocht destijds samen met hem het Historische Werktuig.

Aan de linkerzijde liggend weidegebied bezocht in de zestiger jaren, alwaar familie Verkuilen het hooi handmatig wènde (omkeerde). Ik plaatste daarvan een afbeelding in het verhaal Genieten tussen hoge grashalmen.

Café Rovers met bushalte
Café Rovers met bushalte


BBA-Bushalte bij café Rovers
BBA-bushalte bij café Rovers

Verder rechts het woonhuis van familie Rovers, vroeger café. Jarenlang was de benaming op de linker bovengevel te lezen, tevens de bushalte van de BBA.

Op de volgende foto in tegenovergestelde richting nogmaals de woning van fam. Rovers, erachter de contouren van de Parochiekerk. Op de voorgrond een weg naar links, de weg naar buurtschap Moleneind. Bij deze afslag begon het eigenlijke tracé van de rondweg in noordelijke richting.

Veghelsedijk
Veghelsedijk, kijkend richting Veghel

Links, waarvan geen afbeelding, richting Veghel stond de villa van de familie Verhoeven de ’vuil villa’ - de oorsprong van die benaming is me onbekend - het laatste woonhuis tot in de kom van Mariaheide. Een rechts gelegen wei werd dikwijls door scholen als voetbalveld gebruikt, ik liep daarbij meestal doelloos rond en kreeg plots een bal tegen m’n wang.

Hierna ging ik rechts af naar buurtschap Moleneind, waar aan de linkerzijde boerderij van de familie Spierings. En vervolgde m’n weg met uitzicht op de prachtige boerderij van familie Coenen. Ook deze werd geruimd, evenals het bovengronds elektriciteitsnet in de bocht: twee machtige houten gevormde A-palen, met aan de paal tevens de smeedijzeren straatverlichting.

De boerderij van de familie Coenen in buurtschap Moleneind. De elektriciteitsleiding loopt nog bovengronds.
De boerderij van de familie Coenen in buurtschap Moleneind. De elektriciteitsleiding loopt nog bovengronds.

De eerste rondweg voor Uden was al een derde van de omtrek van het dorp het gaf een flinke aantasting aan het landschap maar voor het dorp een enorme rust en veiligheid. Veertig jaar later ontstond nogmaals schade bij de aanleg van de A50.

Foto's: © Rini de Groot

Reacties (1)

Rini de Groot. zei op 10 augustus 2021 om 19:16
Twee maanden later liepen we het laatste gedeelte dezelfde weg als bij Wim.
Mister Eggen vertelde s,morgens in de klas dat Jan Vissers onze klasgenoot overleden was. Voor ons een onbekende maar jaren aan bed gekluisterd was. Na bezoek aan het sterfhuis op Buurtschap Hulstheuvel begeleide we óók Jan lopend voor de begrafenis naar de Parochiekerk.
Jan overleed op 28 november 1945.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.